Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/MOD

Nacrt izmena Zakona o vojsci drastično povećava nadležnosti ministra

Ministar odbrane Aleksandar Vulin imaće drastično veća ovlašćena ukoliko predložene izmene Zakona o vojsci u nepromenjenom obliku budu usvojene u Skupštini, piše „Danas“.

Kako se ističe, nacrt izmena zakona, u koje je ovaj list  imao uvid, predviđaju da ubuduće ministar odbrane sam određuje formacijska mesta na koja se bez konkursa mogu primiti civilna lica, donosi plan opremanja vojske i odlučuje o tome koga će štititi pripadnici Vojne policije. Izmene Zakona o vojsci predviđaju jačanje uloge ministra odbrane, koja je politička ličnost, uglavnom na račun načelnika Generalštaba. U postojećem zakonu, broj formacijskih radnih mesta koja mogu da popune civili predlaže načelnik Generalštaba, a ministar odobrava, dok po novoj verziji, broj ovih mesta, koja se pune mimo konkursa, određuje isključivo ministar. „Ovo znači da neće postojati nikakva ograničenja za Vulina ili bilo koju drugu političku ličnost koja dođe nakon njega, da iskoriste vojsku za podmirivanje zaslužnih stranačkih kadrova“, ističe se u tekstu. Umesto da ministar usvaja predlog načelnika Generalštaba za razvoj i opremanje Vojske, ubuduće će ministar donositi plan opremanja, a načelnikova uloga svedena je na savetodavnu. Ova izmena je, kako se ističe, značajna u kontekstu dugogodišnjeg sukoba između vojne struke i ljudi iz „Jugoimport SDPR-a“, državnog preduzeća za izvoz oružja. Naime, odluku o uvođenju nove opreme i naoružanja u VS sada donosi Glavni vojnotehnički savet kojim predsedava načelnik Generalštaba, dok se predloženim izmenama zakona širom otvara mogućnost da se zaobiđe struka odlukom ministra. U  delu zakona koji definiše nadležnosti vojne policije dodaje se da oni “po odluci ministra odbrane poslove obezbeđenja određenih ličnosti i protivterorističke zaštite vrše i van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”. Time se predstavnici vlasti neće ponovo naći u neprilici kao 2014. godine kada je tadašnji ombudsman postavljao pitanje po kom zakonskom osnovu pripadnici Vojne policije čuvaju brata Aleksandra Vučića. Izmene Zakona o vojsci su u fazi nacrta, a prema ranijim navodima Ministarstva odbrane, tek bi trebalo da se organizuje javna rasprava o predloženim izmenama, pre nego što nacrt bude upućen u Vladu.

Inače, ovo je u kratkom periodu već treće zakonsko rešenje koje daje mnogo veća ovlašćenja jednom čoveku i prednost u odnosu na struku. U slučaju predloženih izmena Zakona o BIA – direktoru te agencije, a u nedavno usvojenom Zakonu o visokom obrazovanju – ministru prosvete.