Protest protiv diktature / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

“Zakon o javnim okupljanjima restriktivan i neprecizan”

Inicijativa mladih za ljudska prava istakla je juče da su neophodne hitne izmene i dopune Zakona o javnim okupljanjima kojima će se na jasniji i liberalniji način definisati pojam spontanog okupljanja.

Inicijativa je reagovala ovakvim zahtevom posle prekršajne prijave koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo protiv dvojice studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Pavla Terzića i Gavrila Vučetića. Prilikom javne rasprave o donošenju Zakona o javnom okupljanju, Inicijativa je upozorila javnost i narodne poslanike da je predloženi zakon restriktivan, da uspostavlja nesrazmerno veliku odgovornost na organizatore skupa i da su predviđene kazne za eventualne prekršaje nerazumno visoke. Nedovoljno precizna zakonska rešenja za rezultat imaju da pripadnici policije proizvoljno tumače karakter javnog skupa, što se najjasnije vidi iz prekršajne prijave koja je podneta protiv dvojice učesnika spontanih protesta “Protiv diktature”, dodaje se u saopštenju. “Inicijativa podseća da policija nije sprečavala niti ometala spontana okupljanja protiv diktature, iako ima zakonsku obavezu da spreči okupljanja koja nisu u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Zaključak da je skup nelegalan MUP je doneo tek nekoliko meseci kasnije. Motivi MUP za pokretanje prekršajnog postupka mesecima kasnije, protiv dvojice mladića, izraz je demonstracije sile i za cilj ima zastrašivanje svih onih koji u budućnosti žele da izraze svoje mišljenje putem javnog okupljanja”, navodi Inicijativa. Ova organizacija poziva MUP, ali i narodne poslanike da preuzmu odgovornosti iz svojih nadležnosti i da obezbede najviši nivo slobode okupljanja u Srbiji.

Inače, kako piše “Danas”, policija je dvojicu učesnika aprilskih protesta prijavila kao organizatore, iako zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave. Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako se navodi u izveštaju, “vodili” skandiranje ispred redakcije “Informera”, “izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori”, a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera NS Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona. Njihovo saslušanje kod sudije za prekršaje zakazano je za 17. oktobar.