Otkrivanje spomenika majoru Tepiću / Foto: FoNet/MOD

Protest Hrvatske Srbiji zbog spomenika majoru JNA u Beogradu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uložilo je juče oštar protest ambasadorki Srbije u Zagrebu Miri Nikolić povodom otkrivanja spomenika majoru JNA Milanu Tepiću u Beogradu.

“Otkrivanje spomenika ‘narodnom heroju oslobodilačkog rata’ majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna da se suoči s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ”, ocenilo je hrvatsko Ministarstvo. U saopštenju se upozorava na “neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, gradi dobrosusedske odnose”. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske podseća da je major JNA Milan Tepić, 29. septembra 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. “Njegova namera je bila izazivanje eksplozije celog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu sprečili herojski hrvatski branitelji, celi grad Bjelovar sravnila sa zemljom. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja”, piše u saopštenju Ministarstva. Inače, Predsedništvo SFRJ Tepića je  1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao poslednji pojedinac koji je dobio to priznanje. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da protest Hrvatske “deluje besmisleno, tragikomično i suludo”.

Podsetimo, pre mesec dana Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu protestnu notu, kada su pristalice Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu zapalile primerak samostalnog srpskog nedeljnika ‘Novosti’”. To je bila još jedna u nizu protestnih nota koje su razmenile dve zemlje. U avgustu prošle godine, tadašnji ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da je Hrvatska odbila da primi protestnu notu Srbije zbog paljenja srpske zastave na obeležavanju godišnjice “Oluje” u Kninu, jer “inflacija nota stvara nered”. To je bila peta protestna nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u desetak dana. Ranije je Hrvatska uputila protestu notu Srbiji nakon što je lider SRS Vojislav Šešelj palio hrvatsku zastavu u Beogradu, a pomenute su i “izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska ‘Olujom slavi pobedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera’”, koje Hrvatska , kako je naglašeno, “smatra u potpunosti netačnim i uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.