Članovi Fiskalnog saveta / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Fiskalni savet: Povećanje plata i penzija ne sme biti veće od 5%

Predstavljajući svoj novi izveštaj – Fiskalna kretanja u 2017. i predlog politika za 2018. godinu – članovi Fiskalnog saveta su saopštili da rast penzija i plata u javnom sektoru ne bi smeo da bude veći od 5% u proseku.

Članovi FS su ocenili da povoljna fiskalna kretanja u 2017. stvaraju uslove da Srbija počne sa sustizanjem zemalja centralne i istočne Evrope po privrednom rastu, i to “otpočinjanjem trajnog uređenja javnih finansija Srbije, što je retka prilika koju ne bi trebalo propustiti”.

Na najave koje stižu od vlasti, da će plate u javnom sektoru biti povećane za 10%, predsednik FS Pavle Petrović je rekao:

“Povećanje plata od 10% svima bi bilo apsolutno neodrživo. To bi značilo da bi se onaj trend smanjenja fonda plata ka održivom nivou od 8% BDP preokrenuo, počela bi ponovo divergencija, što nije dobro. Drugo, smanjio bi se prostor za nešto što treba da se koristi za podsticanje privrednog rasta, treće, to bi značilo da je u državi duplo veći rast plata nego u privatnom sektoru, a privatni sektor je taj koji svojim rastom treba da generiše novu vrednost, iz koje će onda da se isplaćuje javni sektor. Četvrto, zar nije Vlada već godinama govori da ona želi da destimuliše sve mlade ljude i sve ostale da navaljuju u javni sektor, gde su plate veće i sigurne, da treba da idu u privatni sektor gde se stvara vrednost – sve bi ovo bilo suprotno tome.”

Takođe, FS je saopštio da će Srbija u 2017. imati budžetski suficit od oko 20 milijardi dinara, te da u 2018. nisu potrebne dodatne mere štednje. FS upozorava da nereformisana javna i neprivatizovana preduzeća ostaju najveći fiskalni rizik, te da je privredni rast podbacio – iznosiće između 1,5 i 2 odsto, procenjuje FS. Ujedno, kažu iz FS, godišnja izdvajanja države za investicije sistematski su nedovoljna, što je jedna od najvećih strukturnih slabosti javnih finansija Srbije.