Akcija zamračenja medija i društvenih mreža u Srbiji

Istinomer se priključio zajedničkoj akciji medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji i zato danas nećemo objaviti naše Istinomer vesti.

Zamračenjem medija i društvenih mreža želimo da skrenemo pažnju javnosti na to da je sloboda medija u Srbiji na izdisaju. Direktan povod za akciju jeste gašenje nedeljnika “Vranjske”, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru, ali ovo je pokušaj glasne reakcije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijative danas u podne zamračiće ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizuje  medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji. Akciji se do sada priključilo oko 160 medija i organizacija, kao i nekoliko stotina pojedinaca. Nadamo se da ćete razumeti našu odluku i podržati borbu za slobodu medija.