Foto: Pixabay.com

Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla otpustio 230 radnika

Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu otpustio je 230 radnika. To je juče agenciji “Beta” kazao dosadašnji predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Živojin Matejić.

“U fabriku ne može da uđe 230 od ukupno 810 zaposlenih. Ne znamo po kojim kriterijumima je pravljen spisak radnika koji su višak, ali pretpostavljamo da će i narednih dana biti još radnika koji će ostati bez posla”, kazao je Matejić. On je dodao da stečajni upravnik Saša Jovanović nije ni došao u fabriku i da su svi radnici uplašeni u iščekivanju novog spiska prekobrojnih. Matejić je podsetio da je paraćinska Staklara jedina fabrika stakla u Srbiji koja snabdeva domaće proizvođače.”Predstavnici vlasti u Srbiji treba da budu zabrinuti za sudbinu naše fabrike, jer će ako proizvodnja bude obustavljena staklena ambalaža morati da se uvozi”, rekao je Matejić i dodao da bi gašenje proizvodnje značilo i kraj za Staklaru. Kako je naveo, uvođenjem stečaja prestao je rad sindikata, kojih je do sada u fabrici bilo pet, tako da više neće biti organizovanih protesta.

Inače, kompanija “CPR Impeks”, koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzela je Staklaru 2015. godine od bugarske firme “Glas industri”. Predstavnici “CPR impeksa” saopštili su da je fabrika u septembru radila u tri smene i dnevno proizvodila 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona, u vrednosti 1,6 miliona evra. Podsetimo, Privredni sud u Kragujevcu prošle nedelje otvorio je stečaj nad ovom fabrikom zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme “Veksilum” od 47 miliona evra. Za bugarskim biznismenom Cvetanom Vasilevim, koji je doskora važio za vlasnika fabrike, Bugarska je raspisala Interpolovu poternicu još 2014, ali Srbija nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje. U julu je bugarsko tužilaštvo podnelo tužbe protiv Cvetanova i još 18 osoba za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje.