Savet roditelja sa ministrom / Foto: FoNet/Ministarstvo

Ponovo inspekcija u školi “Svetozar Miletić”

Republička prosvetna inspekcija i savetnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ponovo su juče posetili Osnovnu školu “Svetozar Miletić” u prepodnevnoj smeni, kada su u školi učenici od prvog do čevtrtog razreda, saopštio je Savet roditelja ove škole.

“Iako im Zakon o prosvetnoj inspekciji zabranjuje da budu prisutni na časovima, inspektori su ulazili na konsultacije koje su učitelji u prvoj smeni držali za oko pedesetoro prisutnih đaka (inače u odeljenjima od drugog  do četvrtog ima oko 450 đaka). Posle dva sata boravka, inspektori, državni sekretar i v.d. direktora napustili su školu najavljujući da će se vratiti i u popodnevnu smenu”, navodi se u saopštenju. Savet roditelja smatra da je ovo još jedan u vidu pritisaka na zaposlene i roditelje u ovoj školi. Većina roditelja odbija da javno govori, jer ih je, kažu, nakon raznih “vajber” poruka – strah. “Od toga da nas poznati advokati bez imena i prezimena podržavaju, ali nas upozoravaju da se brinu svi oni koji rade u državnim institucijama ili imaju privatne firme, od pozivanja na roditeljsku odgovornost, od pozivanja na građansku odgovornost. Ovo je zaista veoma, veoma uznemiravajuće”, rekla je majka jednog učenika za N1. Inače, zaposleni u školi obratili su se poslanicima Skupštine Srbije pismom  kojim ih obaveštavaju o stanju u ovoj ustanovi i traže od njih da se u skladu sa svojom kontrolom funkcijom uključe u rešavanje problema. Savet roditelja je tokom vikenda odlučivao o eventualnom prekidu protesta, a 70 odsto roditelja, kako navodi “Insajder”, izjasnilo se za nastavak.

Podsetimo, odlukom ministra prosvete od 28. avgusta direktor Mosurović razrešen je dužnosti i raspušten je Školski odbor, ceo kolektiv i većina roditelja dala je punu podršku direktoru, a đaci ne pohađaju nastavu od početka školske godine. U školu je prošle nedelje upućena inspekcija za internu reviziju finansija, a nakon nje došli su i predstavnici Ministarstva prosvete i Republička prosvetna inspekcija. Kako je tada saopšteno iz Ministarstva, oni su to učinili kako bi se uverili da se nastava odvija normalno za učenike čiji roditelji žele da im deca idu na časove, a najavljeno je još kontrola. Nakon toga, roditelji, nastavnici, bivši i sadašnji đaci simbolično su u četvrtak uveče školu čuvali živim zidom.