Angela Merkel / Foto: FoNet/AP

EU zabrinuta zbog ishoda nemačkih izbora

Rezultati izbora u Nemačkoj primljeni su u EU s neskrivenom zabrinutošću i ocenom da će oslabljena nemačka kancelarka Angela Merkel sad teže moći da pokrene “osovinu Berlin-Pariz” i velike promene radi jačanja evrozone, evropske odbrane i dalje integracije da bi se sprečilo slabljenje Unije.

Inače, čelnici institucija EU dugo su čekali da se oglase povodom iznenađujuće slabih rezultata vladajućih demohrišćana i socijalista, kao i prodora antievropskih stranaka u nemački parlament. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nemačkoj kancelarki Merkel čestitao je izbornu pobedu i naveo da je “u svetlu važnih svetskih izazova Evropi više nego ikad potrebna snažna nemačka vlada”. Junkerov predstavnik za štampu Margaritis Šinas na pitanje da li je EU zabrinuta zbog posledica ulaska krajnje desničarske i antievropske partije Alternativa za Nemačku (Afd) u nemački parlament, odgovorio je da “Evropska komisija ima poverenja u demokratiju”, pozivajući da se “pravi razlika između onih koji dovode u pitanje našu politiku i onih koji su jednostavno da se razori EU”.

Komentatori nekih uticajnih medija u EU ocenili su da je nastupila “jesen patrijarha”, odnosno “sumrak u koji ide vladavina Angele Merkel”. Mediji i prve analize u EU podudarne su u oceni da je sad u Evropi nastala “nova Nemačka” i da tek treba videti šta nosi ovaj “zemljotres”, kako je napisao nemački “Bild”. Ipak, svi očekuju da će i oslabljena Angela Merkel krenuti odlučno s francuskim predsednikom Makronom i drugim liderima u EU u jačanje evrozone i cele Unije, mada vrlo verovatno s nužnim ustupcima u imigracionoj politici, pitanjima dosad tvrde nemačke politike “stezanja kaiša”, podsticanja privrednog rasta i državnim investicijama. “Gubitnik izbora zove se Angela Merkel”, piše “Švebiše cajtung”. “Kancelarka je odgovorna za neočekivano loš izborni rezultat koji će kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu izazvati nemir ili zadovoljstvo – zavisno od političke orijentacije. SPD je na dnu i mora u opoziciju ako u narednim decenijama želi da ponovo ima neku ulogu na saveznom nivou”, istakao je ovaj list.