Skup "Stojim uz Vranjske" / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

EU podseća Srbiju na slobodu medija

Evropska unija (EU) podsetila je Beograd da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, objavljeno je na BIRN-ovom sajtu “Balkan insajt”.

EU je saopštenjem reagovala na optužbe Pokreta socijalista, čiji je lider ministar odbrane Aleksandar Vulin, da je novinar Stevan Dojčinović “narkoman”, kao i povodom slučaja vlasnika i urednika “Vranjskih” Vukašina Obradovića, koji je stupio u štrajk glađu zbog gašenja svojih novina i gušenja slobode medija. Sloboda izražavanja jedna je od fundamentalnih vrednosti i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju EU, dostavljenom BIRN-u. “Napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija. EU će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora… Dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima. Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva”, navodi se u saopštenju.

A Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, izrazila je svoju duboku zabrinutost zbog pritiska prema nedeljniku “Vranjske” i štrajka glađu Vukašina Obradovića, saopštila su medijska udruženja u regionu. Oni su naveli da će sve relevantne regionalne i evropske institucije informisati o ovom slučaju, kako bi zatražila njihovu podršku i nastaviti da prati dešavanja u vezi sa “Vranjskim”, dok se problem ne reši. S druge strane, premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da razume “emotivnu reakciju” Pokreta socijalista na pisanje KRIK-a i kazala da se tim nije oglašavala pošto je u pitanju, kako je rekla, sukob između jedne političke stranke i jednog portala.  “Da li se ja slažem sa tom retorikom? Ne, to nije moj stil. Ja se ne bih tako izražavala”, kazala je Brnabić.