Vukašin Obradović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vlada tvrdi da su “Vranjske” dobijale novac, nedeljnik negira

Vlada Srbije saopštila je da se, kad je reč o gašenju nedeljnika “Vranjske”, ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, imajući u vidu iznose koje su te novine dobijale od Vlade.

Kako se ističe, ovaj nedeljnik “ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije, čak naprotiv”. Napominje se da je putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture, za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, država podržala “Vranjske” sa ukupno 4.475.959 dinara. Navodi se da je iz budžeta grada Vranja, u periodu od 2014. godine do danas, “Vranjskim” isplaćen iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama. A redakcija ovog ugašenog nedeljnika i internet portala ocenila je da je saopštenje Vlade Srbije “licemerno i cinično”. “Svaka priča o raspodeli sredstava i pominjanje brojki gubi smisao kada se zna da je ‘Vranjska Plus’, lokalna stranačka televizija SNS u Vranju, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobila od Grada Vranja čak 6,5 mliona dinara! Reč je o televiziji koja je formirana pre nešto više od godinu dana, za potrebe predizborne kampanje i izveštavanje o aktivnostima SNS na lokalu, medijskoj kući koja dnevno ima desetak minuta vlastite produkcije u vidu vesti, dok ostatak programa čine reemitovani sadržaji medijskih kuća iz drugih gradova Srbije”, navodi se u reagovanju “Vranjskih”. Dodaje se da je na istom konkursu portal “Vranjskih” dobio 150.000 dinara, a štampano izdanje nije dobilo ništa, iako je reč o jedinim nedeljnim novinama na prostoru krajnjeg juga Srbije. “Treba li ići i dalje, pa reći da su još dve medijske kuće, u rukama istog vlasnika, a takođe bliske vlasti koju predvodi SNS, samo na istom konkursu u Vranju dobile 4,9 miliona, što sa onih 6,5 čini 11,4 miliona od ukupno odobrenih 14,5 miliona dinara na jednom konkursu. Postoje li u Vranju i drugi mediji i da li je ovo ravnopravan tretman vlasti prema njima?!”, upitala je redakcija “Vranjskih”. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je saopštenje Vlade Srbije “gore nego da su ga pisali Željko Mitrović i Dragan Vučićević”. Kako se navodi, “u pitanju je jeftina manipulacija koja služi da se skrene pažnja sa državne operacije ubijanja medija i medijskih sloboda u Srbiji, koja preti da celu medijsku scenu pretvori u ‘Pink’ i ‘Informer’. Vlada nije odgovorila niti na jedno od gorućih pitanja i problema u medijskoj sferi koje novinarska i medijska udruženja dugo već postavljaju i javno označavaju, a koji za posledicu imaju, između ostalog, i gašenje ‘Vranjskih’”, navodi se u saopštenju.

A glavni i odgovorni urednik i direktor “Vranjskih” Vukašin Obradović izašao je iz bolnice na lični zahtev, nakon što je hospitalizovan zbog štrajka glađu koji je započeo zbog gašenja tog lista. On je juče direktorki filijale Poreske uprave u Vranju uputio otvoreno pismo u kome joj je postavio pitanja u vezi s gašenjem nedeljnika.  U pismu se, između ostalog, navodi i da su po objavljivanju intervjua s bivšim direktorom Poreske uprave filijale u Vranju, pre tri meseca, novinari redakcije dobili neformalne informacije da će ‘Vranjske’ biti podvrgnute inspekcijskoj kontroli.