Foto: Pixabay.com

Španska policija uhapsila 12 zvaničnika katalonske vlade zbog referenduma

Španska policija uhapsila je u jučerašnjim racijama 12 zvaničnika regionalne vlade u Kataloniji, uključujući najbližeg saradnika potpredsednika te vlade.

Inače, nedavno je Ustavni sud Španije ukinuo katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavisnosti, a suspendovan je i zakon o održavanju referenduma u Kataloniji, koji je planiran za 1.oktobar. “Madrid je suspendovao autonomiju i uveo de fakto vanredno stanje u Kataloniji”, rekao je juče Karles Pućdemon, predsednik Katalonije. On je optužio vladu španskog premijera Marijana Rahoja da je “totalitarna” i da krši “osnovna prava” i dodao da će referendum biti održan po planu. Policijske racije izvedene su u nekoliko regionalnih minstarstava u Barseloni, uključujući ministarstvo ekonomije, spoljnih poslova, telekomunikacija, socijalnih pitanja, kao i u zgradi predsedništva. Stotine ljudi okupilo se da protestuje zbog racija uzvikujući slogane za nezavisnost ispred državnih prostorija.

A vlada u Madridu pokrenula je brojne pravne bitke da zaustavi referendum. Ministarstvo finansija uvelo je od juče nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da bi osiguralo da se državni novac ne koristi za referendum. Ministar finansija Kristobal Montoro potpisao je naredbu koja ograničava podizanje novih kredita i zahteva nadzor centralnih vlasti za svaku isplatu usluga koje se ne smatraju neophodnim u Kataloniji. Odluka je doneta pošto su katalonski zvaničnici odbili da se dobrovoljno podvrgnu kontroli. Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će slobodni dani i odmori biti suspendovani za pripadnike civilne garde i policije zadužene za sprovođene odluke o zabrani referenduma o nezavisnosti u Kataloniji. Mera će biti na snazi do 5. oktobra, četiri dana posle planiranog referenduma. Inače, bogata oblast Katalonija predstavlja petinu ekonomije Španije, a njenih 7,5 milona stanovnika podeljeni su oko pitanja nezavisnosti.