Gradski čelnici u okićenom Beogradu / Foto: FoNet/Beoinfo

Za ukrašavanje Beograda 1,7 miliona evra istoj firmi

Grad Beograd će za novogodišnju rasvetu u predstojećoj sezoni izdvojiti još 213 miliona dinara sa PDV-om (1,7 miliona evra).

Kako piše “Danas”, JKP “Javno osvetljenje” sprovelo je dve javne nabavke – jednu za kupovinu nove svečane rasvete, koja je vredna 269.945.000 dinara bez PDV-a, po ugovoru zaključenom sa firmom “Keep light”, a drugu za popravku postojeće rasvete, za šta će isplatiti još 17.490.880 dinara bez PDV-a, takođe firmi “Keep light”. Novogodišnju rasvetu vrednu 150 miliona dinara, Beograd je i prošle godine kupio od ove firme. Kako se ističe, firmi je posao ponovo pripao, jer su “uslovi tendera bili takvi da je samo ‘Keep light’ mogao da ih ispuni”.  “Javno osvetljenje” je, i pored zamerki drugih zainteresovanih ponuđača, ponovo u konkursnoj dokumentaciji postavilo vrlo specifične uslove. Ovo javno preduzeće nije odgovorilo na pitanje da li je samo osmislilo ove ukrase ili su opet naručeni po ugledu na ponudu nekog proizvođača, kao ni na pitanje zašto je bilo potrebno izdvojiti više od 17 miliona dinara za reparaciju novogodišnje rasvete kada je velika količina nove nabavljena tek prošle godine. Podsetimo, portal “Pištaljka” pisao je da je tender za rasvetu prošle godine namešten, jer je njime traženo da dekorativni elementi budu kao na fotografijama koje u Srbiji prodaje upravo „Keep light”, koja je “neprikosnoveni pobednik na tenderima za novogodišnju rasvetu u Beogradu i proteklih nekoliko godina”.

Inače, Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” podnela je u februaru ove godine krivične prijave zbog zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom novogodišnje rasvete protiv gradonačelnika Siniše Malog, Aleksandra Cincar-Poposkog, direktora JP “Javno osvetljenje”, direktora firme “Keep light” Radovana Đumića i članova tenderske komisije. Ipak, tužilaštvo je ovu prijavu odbacio, iako su iz Inicijative tvrdili da je “sklopljen nezakonit i štetan dogovor čija je svrha bila nameštanje tendera za javnu nabavku sredstava za novogodišnju rasvetu”.