Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet/Richard Drew

Počelo suđenje novinarima u Turskoj, preti im doživotna robija

Suđenje bivšim urednicima i novinarima lista “Zaman” koji se terete za umešanost u pokušaj vojnog udara u julu 2016, počelo je juče u Istanbulu.

Na suđenju su se našli novinari i rukovodstvo “Zamana” i “sestrinskog izdanja” na engleskom jeziku “Tudejz Zaman” (Today’s Zaman), koje je država preuzela u martu 2016. godine i ugasila u julu iste godine, navodi AFP.  Oni se terete za “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji” i za “pokušaj rušenja vlade”, parlamenta i ustavnog poretka, kao i za povezanost sa bivšim propovednikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, a čije je izručenje tražila Turska. Oba izdanja blisko su povezana sa Gulenom, koga Turska optužuje za organizovanje neuspelog pokušaja puča 15. jula 2016. godine protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dok Gulen te optužbe negira. Sudi se 31 bivšem zaposlenom, koji negiraju krivicu, a preti im kazna doživotnog zatvora. Do suđenja u pritvoru bilo je 22 optuženih, među kojima i 73-godišnji kolumnista Sahin Alpaj.

To je poslednje u nizu suđenja novinarima u Turskoj u vreme vanrednog stanja, koje je u toj državi uvedeno nakon neuspelog pokušaja puča, što je je izazvalo dodatnu zabrinutost u međunarodnoj zajednici zbog slobode medija u toj zemlji. Inače, policija je upala u prostorije “Zamana” u martu 2016, a list je potom zatvoren kao navodno glasilo Gulenovog pokreta.