Foto: Pixabay.com

Rusija, Kina i EU osudile Pjongjang zbog nove raketne probe

Rusija, Kina i Evropska unija osudile su jučerašnje novo lansiranje balističke rakete Severne Koreje kao provokativnu akciju koja uvećava tenzije u regionu.

Raketa je preletela preko Japana i sletela u Tihi okean, oko 2.000 kilometara istočno od japanske obale. Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, pozvali su na direktne pregovore sa Severnom Korejom da bi se smanjile napetosti. Kako je saopštio Kremlj, dva predsednika su se u telefonskom razgovoru saglasila da je potrebno rešiti tu “izuzetno komplikovanu situaciju isključivo političkim i diplomatskim sredstvima i obnovom direktnih pregovora”. Prethodno, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da su sve članice Saveta bezbednosti UN jednoglasne u kritici takvih provokativnih akcija Koreje. A američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je sve zemlje da preduzmu nove mere protiv režima Kim Džong Una i napomenuo da rezolucije usvojene u Savetu bezbednosti “predstavljaju pod, a ne plafon akcija koje treba da se preduzmu”. Premijer Japana Šinzo Abe osudio je lansiranje rakete kao nepromišljen čin koji “gazi po želji međunarodne zajednice da se postigne mirno rešenje”. Peking je pozvao sve strane da izbegavaju “opasne i provokativne akcije i reči” koje mogu da pogoršaju situaciju i da se uključe u dijalog u cliju smanjenja tenzija, dodajući da Kina, koja je, inače, najveći ekonomski partner i diplomatski saveznik Severne Koreje, “ne drži ključ za rešenje problema”. Šefica evropske diplomtije Federika Mogerini osudila je ispaljivanje balističke rakete kao “novu skandaloznu provokaciju” i ocenila da će time “dodatno da se ubrza” usvajanje novih evropskih sankcija. “Ugroženi su zajedno bezbednost prvih suseda Severne Koreje, kao i šireg reigiona i međunarodne zajednice”, upozorila je Mogerini. Ona je naglasila da EU radi na dodatnim odvojenim sankcijama protiv Severne Koreje i rekla da će Unija zbog poslednjeg ispaljivanja rakete ubrzati taj rad. Ona je pozdravila “uzdržanost” koju je međunarodna zajednica pokazala uprkos pojačanju napetosti.

A vojska Južne Koreje saopštila je da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske, samo šest minuta nakon što je Pjongjang lansirao raketu. Navodi se da je jednom raketom “tačno pogođena” oko 250 kilometara daleka simulirana meta u Istočnom moru, što je ista razdaljina kao do aerodroma Sunan u prestonici Severne Koreje, dok je druga raketa pala u more “u inicijalnoj fazi”.