Premijeri Srbije i Crne Gore / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

EK postavlja rok Srbiji za članstvo u EU 2025.

Program rada Evropske komisije, u narednih 16 meseci, predviđa izradu strategije za ulazak Srbije u Evropsku uniju 2025. godine, zajedno sa Crnom Gorom.

Predsednik EK Žan Klod Junker je, u Pismu namere za program rada Komisije do kraja 2018, predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i premijeru Estonije Juriju Ratasu, u tački pod nazivom “Inicijative koje treba pokrenuti do 2025. godine”, naveo i Strategiju za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne Gore. On je te dve države opisao kao zemlje “kandidatkinje predvodnice na Zapadnom Balkanu”, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i opštu stabilnost u regionu. Pismo je, podseća “Danas”, napisano 13. septembra i objavljeno na sajtu EK. Program rada Komisije za sledećih 16 meseci, do kraja 2018, odnosno kraja mandata aktuelnog sastava tog tela, sastavljen je iz dva dela: mera i inicijativa za sledećih 16 meseci i onih ambicioznijih za period do 2025. Kako objašnjava Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji smatra da je Srbiji i Crnoj Gori data šansa da se u narednih osam godina dobro pripreme za ulazak u EU i time povuku i ostale u regionu u da se punopravno uključe u najznačajniji evropski projekt.

Podsetimo, Žan-Klod Junker izjavio je da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u EU, a da će potom svaka nova članica morati da prethodno uspostavi pravnu državu i usvoji vrednosti Unije.