PKB / Foto: FoNet/Beoinfo

PKB prodaje zemljište i nepokretnosti

PKB korporacija Beograd (PKB) oglasila je juče prodaju nepokretnosti i građevinskog zemljišta u Kovilovu ukupne površine 3,6 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 1,5 miliona evra.

Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra, navodi se u oglasu u listu “Politika”. Pravo na podnošenje ponude imaju domaća i strana pravna fizička lica, a prodaja nepokretnosti će se sprovoditi prikupljanjem zatvorenih pismenih ponuda. Rok za dostavljenje ponuda je 20. septembar, dok je javno otvaranje ponuda predviđeno dva dana kasnije. Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a u februaru ove godine dostavilo je osam investitora iz Srbije i sveta. Za PKB zainteresovani su jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Potvrđeno je da su pisma dostavile Industrija mesa “Matijević” i “MK Komerc”, kao i “Al Dahra” iz UAE, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena ne mogu da budu objavljena. I vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić potvrdio je da je zainteresovan za kupovinu PKB, ali je demantovao informacije iz pojedinih medija da je o tome razgovarao sa predsednikom Vučićem. Karić je za N1 naveo da mu nije želja da taj poljoprivredni kombinat kupi mimo pravila tržišne utakmice.

Inače, PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, zapošljava 1.782 radnika od kojih 120 u zavisnim preduzećima. Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra. Inače, Skupština Beograda u septembru 2016. odlučila je da se državi prenesu akcije kombinata koje su bile u vlasništvu grada.