Mladen Šarčević / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Nastavlja se protest zbog “političke smene” direktora škole

Savet roditelja osnovne škole “Svetozar Miletić” u Zemunu saopštio je juče da je isključivo njihova odluka da ne šalju decu u školu dok ministar prosvete Mladen Šarčević ne povuče odluku o smeni direktora te škole Miroljuba Mosurovića.

Oni su odbacili navode da “tobož Mosurović organizuje sve – od roditeljskog sastanka do skupa roditelja”, napominjući da je Savet roditelja doneo jednoglasnu odluku da deca ne pohađaju nastavu i tu odluku je potpisalo 80 odsto roditelja 1.200 učenika. Roditelji i nastavnici, ali i sam Mosurović, tvrde da pokušaji smene imaju zapravo političku pozadinu, jer direktor, kako kažu roditelji, ne želi da se politički angažuje, “a pre svega ne dozvoljava da po školi ‘vršlja ko stigne’”. Roditelji  napominju da su formirali pravni tim koji je proučio dokumentaciju i utvrdio da u ovom slučaju ima osnova i za upravni spor i za tužbu. Dali su rok ministru Šarčeviću da do danas u podne odgovori na njihove zahteve, nakon čega će pravni tim odlučiti u kom pravcu će delovati.

Inače, odlukom ministra Šarčevića od 28. avgusta direktor Mosurović razrešen je dužnosti i raspušten je Školski odbor. Ceo kolektiv od 75 nastavnika i učitelja je dao punu podršku direktoru, čak je i imenovani v.d direktora Miloš Gačić glasao “za” ostanak dosadašnje školske uprave. Savet roditelja uputio je zahtev ministru da u zakonskom roku poništi rešenje, kao što je to uradio u martu ove godine, kada je posle peticije koju je potpisalo preko 1.500 roditelja sadašnjih učenika, ali i brojni nekadašnji učenici škole, poništio rešenje o razrešenju. Ovoga puta, ministar Šarčević je, čini se, odlučan da ne popusti,  dodajući – “oni neka idu dalje kod koga hoće”. A gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da se mora naći rešenje, ali je i istakao da ministra Šarčevića “podržava u onome što radi”.