Obaloutvrda na Savskom šetalištu / Foto: FoNet/Inicijativa

Krivična prijava protiv rukovodstva “Beograda na vodi”

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” podnela je juče krivičnu prijavu protiv direktora kompanije “Beograd na vodi d.o.o.” Nikole Nedeljkovića i drugih odgovornih osoba zbog izazivanja opšte opasnosti, nepropisnog i nepravilnog izvođenja građevinskih radova, povodom oštećenja obaloutvrde na Savskom šetalištu.

Prijavom su obuhvaćene i odgovorne osobe inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje su i posle više podnetih prijava, odbile da izvrše nadzor nad nelegalnim radovima koji se obavljaju na desnoj obali Save. “Pre sedam dana, na delu obaloutvrde između mosta Gazela i Starog savskog mosta otvorila se rupa dubine najmanje 16 metara, koja je sa sobom povukla i deo nasipa u dužini od 30 metara iznad kojeg se nalazi Savsko šetalište”, navodi se u saopštenju. Inicijativa je navela da kompanija “Beograd na vodi” od jula 2015. godine izvodi građevinske radove na Savskom šetalištu, iako za izgradnju kaskadnih terasa, dogradnju i izgradnju nedostajućih delova obaloutvrde, Ministarstvo nikada nije izdalo dozvolu, niti dalo saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se ovi radovi izvode. “Inicijativa ‘Ne da(vi)mo Beograd’ smatra da oštećenje sistema koji bi trebalo da štiti Beograd od poplava kakve smo doživeli 2014. godine, nije posledica nesrećnog slučaja, već kontinuiranog bahatog odnosa gradske i republičke vlasti prema javnim dobrima Beograda”, navodi se u saopštenju.

S druge strane, gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da navodi Inicijative nisu tačni, da projekat nije ugrožen i da radovi nisu stali. “Na obali je bila jedna poteškoća oko jednog dela oko urušavanja, ali to se dešava na svakom projektu. Imate problem, ali je bitno da se problemi rešavaju”, kazao je Mali. On je rekao da je normalno da ima podzemnih voda, ali da se to sve rešava izgradnjom koja je trenutno u toku. “Radovi ni na koji način nisu stali. Ceo projekat ‘Beograda na vodi’ ide ne samo po planu nego unapred”, rekao je gradonačelnik.