Foto: Pixabay.com

SAD spremne da upotrebe nuklearne kapacitete

Bela kuća  saopštila je da su SAD spremne da upotrebe nuklearne kapacitete u slučaju da Severna Koreja nastavi da ugrožava njih ili njihove saveznike.

“Predsednik Tramp je ponovo potvrdio da su SAD posvećene obrani naše domovine, naše teritorije i naših saveznika, koristeći diplomatske, konvencionalne i nuklearne kapacitete sa kojima raspolaže”, ističe se u saopštenju američkog predsedništva. Prethodno je američki ministar odbrane Džim Matis izjavio da će pretnje SAD i njihovim saveznicima “naići na snažan vojni odgovor”. Nakon ove izjave američki časopis “Forin polisi” (Foreign Policy) ocenio je da su šanse za američki napad na Severnu Koreju povećane. List navodi da je ključna reč Matisove izjave da će svaka pretnja iz Severne Koreje “naići” na vojnu reakciju SAD, što bi trebalo da znači da je sledeći korak Vašingtona napad, a ne diplomatija. A  ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila je juče da SAD žele da UN preduzmu “najjače moguće mere” protiv Severne Koreje. “Došao je čas da se prestane s polovičnim merama”, rekla je Hejli na hitnom sastanku Saveta bezbednosti. Prema njenima rečima, situacija je “urgentna” i pristup koji su UN imale prema Severnoj Koreji više od 20 godina “nije funkcionisao” i nije promenio ponašanje Pjongjanga.

Južna Koreja je juče sprovela vežbu simuliralanja napada na poligon za severnokorejsko nuklearno oružje, a cilj su bili “odabrani ciljevi u Japanskom moru. Ta zemlja otkrila je, kako je saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane, da se njihov severni sused priprema za novu probu balističke rakete koja bi mogla da bude i interkontinentalna balistička raketa. Zemlje grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) usvojile su juče  deklaraciju u kojoj su snažno osudili šestu nuklearnu probu Severne Koreje.