Foto: Pixabay.com

“Efektiva”: Raskid polisa osiguranja sa bankama koje su dizale kamatu

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” podneće sledeće nedelje inicijativu Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za raskid svih polisa osiguranja onih banaka koje su samovoljno dizale kamate na kredite, najavio je predsednik “Efektive” Dejan Gavrilović na TV N1.

Kako je rekao Gavrilović, ako NKOSK negativno odgovori na ovu inicijativu, “Efektiva” će nastaviti sa krivičnom prijavom protiv NKOSK, “zbog zlouopotrebe službenog položaja u cilju pribavljanja imovinske koristi trećem licu, odnosno bankama”.

“Imamo 90.000 kredita koji su osigurani kod NKOSK-a. Ugovorom su vezani NKOSK i banka, i prema tom ugovoru banka ne sme da otežava korisniku kredita položaj, a dizale su kamate, uvećavale mesečne obaveze, povećavale su rizik da sutra dođe do aktiviranja te polise. NKOSK ugovorom može to da spreči, a nije to uradio. Svesno su išli protiv sebe, na svoju štetu”, rekao je Gavrilović.

Podsetimo, prošle nedelje je Treći osnovni sud u Beogradu prvostepenom presudom utvrdio da su banke, umesto da plate premiju osiguranja NKOSK-u, taj trošak nezakonito prebacivale na korisnike kredita.