Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

U oktobru integracija sudija u pravosudni sistem Kosova

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači na jučerašnjem sastanku u Briselu postigli su dogovor o primeni Sporazuma o pravosuđu, što podrazumeva integraciju sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

U pisanoj izjavi nakon sastanka navodi se da je dogovoreno da se nastavi rad na novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, na “normalizaciji odnosa i pomirenju”. Vučić i Tači potvrdili su da će sporazum biti u potpunosti implementiran 17. oktobra, kada će sudije, tužioci i pravosudno osoblje biti integrisani u kosovsko pravosuđe. Predsednik Srbije rekao je da se nastavljaju razgovori o mostu u Kosovskoj Mitrovici sa željom da se to završi do Nove godine, kao i da je konstatovano da nije napravljen pomak u formiranju Zajednice srpskih opština. Kako je istakao, otvoreno se razgovaralo i o dugoročnijem, stabilnijem rešenju u odnosima Srba i Albanaca. “Češći susreti su pred nama da vidimo da li možemo nešto da uradimo ili ne. Niko nije preveliki optimista, ali ponoviću ono što sam rekao i svima u Beogradu i što sam rekao i Hašimu Tačiju i Federiki Mogerini, a to je da i ako imamo jedan ili dva posto šanse da nekakav dogovor postignemo, vredi da to probamo, vredi zbog naše dece, vredi zbog naše budućnosti, to bi bilo veoma važno”, rekao je Vučić. On je napomenuo da je u razgovorima otvorio i pitanje hapšenja Srbina Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci i dodao da će Beograd pratiti sve što je u vezi sa tim slučajem.

A Hašim Tači je kazao da su “dijalog i pomirenje jedini put za napredak dve zemlje” i da veruje da će biti postignuti novi dogovori. “Obema stranama je nužan konačni sporazum da bi napredovale ka integraciji u EU”, naveo je on.