Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Poverenik: Izmene Zakona o BIA suprotne Ustavu i zakonima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je juče da izmene zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji sadrže rešenja koja su suprotna Ustavu ili drugim zakonima, kao i da bi se njihovim usvajanjem unela dodatna konfuzija, “što svakako treba sprečiti”.

Poverenik je saopštio mu je poznata sadržina Predloga izmena ovog zakona, da je dva puta dao mišljenja i da su se glavne primedbe odnosile na rešenja kojima se uređuju bezbednosne provere i način određivanja tajnosti podataka. Kako se navodi, ukazano je da je veoma važno da bezbednosne provere budu uređene zakonom na jasan i nedvosmislen način, a da one najvećim delom ostaju neuređene, nejasne, fluidne, kao i da se, suprotno Ustavu njihovo uređivanje svodi na nivo podzakonskog akta direktora BIA. Poverenik je ukazao da su rešenja o načinu uređivanja tajnih podataka u Predlogu zakona u suprotnosti sa fundamentalnim rešenjima iz Zakona o tajnosti podataka kojim se na jedinstven način uređuje ta materija. U saopštenju se dodaje da Vlada Srbije i BIA, nisu prihvatile primedbe i sugestije poverenika.

Podsetimo, u utorak su skupštinsku proceduru ušle su izmene i dopune Zakona o BIA, po kojima će direktor Agencije ubuduće samostalno uređivati sistematizaciju radnih mesta, zapošljavati nove kadrove, bez konkursa, kao i određivati koeficijent plata. U obrazloženju razloga za hitan postupak usvajanja zakona navodi se da bi “u protivnom bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije”.