Foto: Pixabay.com

London i Brisel i nakon pregovora veoma udaljeni

Pregovori o Bregzitu ove nedelje nisu doveli do “bilo kakvog odlučujućeg napretka o glavim pitanjima” vezanim za izlazak Velike Britanije iz EU, rekao je glavni pregovarač Unije Mišel Barnije, na kraju nove runde pregovora u Briselu.

“Ove nedelje doneli smo korisna razjašnjenja za brojna pitanja, ali nismo registrovali nikakav odlučujući napredak o glavnim pitanjima razlaza”, rekao je Barnije na konferenciji za medije posle četiri dana razgovora. On je kazao da za sada ne vide odlučujući napredak po pitanjima koja EU želi da se reše, pre nego što mogu da pređu da pričaju o budućim trgovinskim aranžmanima između Unije i Velike Britanije. On je upozorio da se sa svakim danom koji prolazi “približavamo datumu odlaska”. Glavni britanski pregovarač Dejvid Dejvis pozvao je EU da pokaže “fleksibilnost” da bi se izašlo iz zastoja u pregovorima. On je rekao da ostaju “značajne razlike”, a među njima je izdvojio ogromne finansijske obaveze koje EU potražuje od Britanije. Dejvis je kazao da vlada ima “obavezu prema poreskim obveznicima” da razume zahteve EU.

Inače, pismom kojim je Velika Britanija zvanično počela proces izlaska iz EU predato je krajem marta predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku. Time je pokrenut član 50. Lisabonskog ugovora i početak dvogodišnjeg procesa pregovora do izlaska Britanije iz EU.