Protest VSS, april 2017 / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

Vojni sindikat: Ispitivani vojnici zbog vesti o Vučićevoj slici

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da su 22, 23. i 24. avgusta ispitivani pripadnici jedne brigade Kopnene vojske da li je i ko obavestio medije o naređenju ministra odbrane da se u vojne objekte postavi slika predsednika Republike.

VSS navodi da im se obratio deo pripadnika jedne brigade Kopnene Vojske sa molbom da ih zaštiti od mobinga i zlostavljanja “koje se u ovom trenutku i unazad dva dana, sprovodi po naređenju generala Glišovića, zamenika komandanta Kopnene Vojske”. “Kako je sindikat obavešten, zlostavljanje se ogleda u tome što je general Glišović, naredio potčinjenim pripadnicima Vojne policije da po svaku cenu saznaju ko je medije i javnost obavestio o inicijativi ministra odbrane da se u vojne objekte postavi slika predsednika Republike. Kako smo obavešteni, ovim povodom oglasilo se i nadležno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da u objavljivanju ove inicijative nema elemenata krivičnog dela niti taj čin predstavlja odavanje vojne tajne. Međutim i pored toga, imenovani general zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, naredio je pripadnicima Vojne policije da saslušavaju i isleđuju kolege iz pomenute brigade”, ističe VSS. Time, napominju u sindikatu, potpuno nezakonito i neovlašćeno, pripadnici Vojske Srbije postaju žrtve samovolje pojedinca na visokom vojnom položaju. VSS poziva nadležne državne institucije i javno tužilaštvo da “hitno reaguju i obezbede zaštitu osnovnih ljudskih prava u ovom slučaju zlostavljanih pripadnika VS, a protiv imenovanog generala pokrenu postupak ispitivanja odgovornosti”.

Inače, predsednik Vučić juče je zamolio ministra Vulina da se u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ne stavljaju njegove fotografije. “Ja sam jedini predsednik koji je skinuo svoje slike iz samog Predsedništva, koji je rekao svima da po ambasadama i konzulatima ne kače moje slike”, rekao je Vučić. Dodao je da neće da čini kao što su to “radili Tadić i Koštunica”, ni oni pre njih, ni onih posle njih čije su slike “visile po svakoj sobi”. “Vi time što ćete da govorite protiv mojih slika kojih nema ili ima ih je sto puta manje nego što je bilo Tadićevih, samo ćete ljudima reći ‘volite Vučića još više'”, kazao je predsednik Srbije, odgovarajući na novinarsko pitanje.