Mekalister u poseti SNS-u / FoNet, Nenad Ðorđević

Mekalister: Pre ulaska u EU – obavezujući dokument između Beograda i Prištine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David Mekalister izjavio je juče da se na kraju pregovora o pristupanju Srbije u EU očekuje pravno obavezujući dokument o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za “Radio Slobodna Evropa” rekao da su svih 35 pregovaračkih poglavlja podjednako važna, ali da su “dva noseća stuba pregovaračkog okvira” vladavina prava s poglavljima 23 i 24, i normalizacija odnosa sa Kosovom. “I naravno, što više progresa budemo videli na polju ova dva noseća stuba, biće lakše otvarati naredna poglavlja o posebnim političkim oblastima. Veoma je jasno šta se očekuje na kraju pregovaračkog procesa Srbije sa EU – to je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u nekoj vrsti forme, koja mora biti pravno obavezujuća za obe strane, i takođe želimo da obe strane budu u stanju da primene svoje odgovornosti, ali i svoja prava”, rekao je Mekalister. Na pitanje kako gleda na želju Kosova da postane član Uneska i Interpola, Mekalister je rekao da razume želju Kosova, ali i da često razgovara sa srpskim političarima koji govore zbog čega su skeptični ili protiv toga. Povodom navoda opozicije o medijskoj cenzuri u Srbiji, Mekalister je rekao da “prethodne godine nije uočen napredak kada je reč o slobodi medija”.”Glavna primedba koja dolazi iz opozicije odnosi se na nepravednu, neizbalansiranu zastupljenost na televiziji. Nakon ove posete Beogradu, detaljno ću razmotriti činjenice i podneti izveštaj, a potom će Komisija to analizirati mnogo opširnije i detaljnije “, rekao je Mekalister.

Mekalister se juče sastao i sa predstavnicima civilnog sektora u Srbiji koji su mu preneli svoje stavove po pitanju vladavine prava, unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, ustavnih promena, slobode medija i ratnih zločina. Izvestilac EP bio je gost i Srpske napredne stranke.