Protest USPR, mart 2017 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Štrajk prosvetara 1. i 4. septembra

Samo nekoliko dana pošto su tvrdili da štrajk 1. septembra, koji je zakazala Unija sindikata prosvetnih radnika (USPR), nije dobro rešenje, ostala tri reprezentativna sindikata prosvetara najavila su da planiraju štrajk upozorenja 4. septembra.

Kako piše “Danas”, članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) toga dana neće držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. Predsednik SRPS Slobodan Brajković kaže za “Danas” da je njegov sindikat doneo odluku o štrajku upozorenja i najavljuje da će nastava u školama biti obustavljena, a prosvetni radnici na ulici, kada se bude usvajao Zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru. Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić potvrdila je zajednički nastup u štrajku upozorenja. Ona ističe da prosvetari ne odustaju ni od ranije planiranog štrajka u oktobru, a kao razlog neočekivanog obrta – da štrajkuju 4. septembra, navodi to što se tada u Beogradu održava javna rasprava o Zakonu o zaradama u javnom sektoru, protiv koga su se prosvetari žestoko pobunili. Posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić sindikalci su dobili usmena obećanja da će prvi saznati kolika im povišica sleduje od naredne budžetske godine, kao i da će njihovi stavovi biti uzeti u obzir prilikom formulisanja konačne verzije predloga zakona. A premijerka je, povodom štrajka 1. septembra, izjavila da Vlada razume tu odluku, ali je istakla da je situacija u prosveti danas bolja nego ranije. Ona je najavila da će 2018. godine prvi put prosvetni radnici biti u boljem položaju u odnosu na period kada im je plata smanjena za deset odsto.

S druge strane, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da jednodnevni štrajk USPRS 1. septembra, neće poremetiti proces rada i “neće biti neka velika šteta”. “Prvi septembar je petak, oni u školi pričaju ko je gde letovao i taj dan prođe uvek više u vidu nekog ‘hepeninga’. Đake već 4. septembra čeka ozbiljan rad. Samo će Unija imati skraćene školske časove u petak”, rekao je Šarčević za RTS.