Dejvid Mekalister / Foto: FoNet/TV FoNet

Mekalister se sastao sa državnim vrhom i delom opozicije

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je juče da je imao uspešne razgovore sa predsednikom i članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije i ponovio podršku Srbiji na putu evrointegracija.

On se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ali i sa delom opozicije. Mekalister je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Odbora za evropske integracije i liderom LSV Nenadom Čankom istakao da je Srbija dosta postigla na putu ka EU, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi. Napomenuo je da je veliki broj novih poglavlja u pregovorima sa EU tehnički pripremljen. “Voleo bih otvaranje novih poglavlja, ali to ne zavisi od Evropskog parlamenta niti mene, već od država članica”, rekao je izvestilac EP. Predstavnici opozicije ocenili su dda je susret sa Mekalisterom bio redovan sastanak kome je u medijima pridodata velika pažnja i da na njemu nije bilo reči o ujedinjenju opozicije i zajedničkom učešću na nekim narednim izborima. Čelnici opozicije su nakon sastanka izjavili da su izvstiocu EP ukazali razlike koje postoje u izveštajima o napretku Srbije i realnosti. “Situacija je potpuno suprotna onome što je Mekalister izneo da Srbija ekonomski napreduje, naprotiv ekonomski nazaduje čak i u odnosu na region. “Stabilokratija kakva danas postoji u Srbiji ne donosi ni stabilnost, ni demokratiju, ugrožene su osnovne ljudske vrednosti, institucije ne funkcionišu, a država je u ekonomskom kolapsu”, rekao je lider DS Dragan Šutanovac.

Inače, bivši predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić ranije su najavili da zbog unapred zakazanih putovanja neće prisustvovati sastanku sa Mekalisterom, dok je predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio da nije dobio poziv za sastanak.