Foto: Pixabay.com

Odbor UN uputio zvanično upozorenje SAD zbog rasizma

Odbor UN protiv rasizma uputio je “zvanično upozorenje prvog stepena” američkim vlastima, što je veoma retka mera koja označava pojavu mogućeg rasnog sukoba u nekoj zemlji.

Odbor je pozvao na hitnu akciju zbog rasističkih izgreda tokom nedavnih demonstracija u američkoj saveznoj državi Virdžiniji. U tekstu se pominju neredi u Šarlotsvilu, kada je žena ubijena pošto je jedan ekstremni desničar posle skupa belih suprematista automobilom uleteo u grupu protivnika rasizma koji su se okupili na kontramitingu. Odbor koji je osnovan u okviru Visokog komesarijata UN za ljudska prava može da izda zvanično upozorenje kako bi “sprečio da se postojeći problemi pretvore u konflikt ili ožive već prisutni konflikti”. Američki predsednik Donald Tramp bio je meta brojnih kritika zbog reakcije posle nereda u Šarlotsvilu, jer je odgovornost prebacio na “obe strane” ne osuđujući direktno rasiste. Odbor je uputio poziv američkim zvaničnicima “najvišeg ranga kao i drugim predstavnicima vlasti da odbace, i nedvosmisleno i bezuslovno osude rasističke govore mržnje”, ne navodeći konkretno Trampa. “Zabrinuti smo zbog rasističkih skupova sa rasističkim sloganima, pesmama i pozdravima belih nacionalista, neonacista i Kju Kluks Klana, koji promovišu belu supremaciju i podstiču rasnu i diskriminaciju iz mržnje”, navela je predsednica odbora Anastazija Krikli.

Inače, prvi stepen upozorenja protiv rasizma u poslednjih deset godina izdat je zemljama u kojima već postoje etnički i verski konflikti, među kojima su Burundi, Nigerija, Irak i Obala Slonovače.