Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Richard Drew

Rusija prodala Turskoj raketni sistem S-400

Rusija i Turska potpisale su ugovor o nabavci modernog protivvazdužnog sistema S-400, ali on još nije stupio na snagu, rekao je direktor ruskog odbrambenog giganta “Rosoboroneksporta”, general Aleksej Mikhejev.

On je kazao da je “posao još u toku” i da “ostaju tehnička pitanja”. Pregovori o nabavci ruskog raketnog sistema počeli su neposredno nakon neuspelog vojnog puča u Turskoj, 15. i 16. jula 2016. godine. Tri meseca kasnije, u novembru, započeti su pregovori o nabavci sistema, vrednog 2,5 milijardi dolara. SAD su u više navrata kritikovale planove Turske, a portparol Pentagona Džef Dejvis rekao je da ruska tehnologija možda neće moći da se uklopi sa ostalom opremom koju koristi NATO, dodajući da će „Turska morati da objasni svoje namere“. Međutim, tada je reagovao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je rekao da ne vidi razloge za zabrinutost. “Koliko puta smo razgovarali sa Amerikom, međutim bezuspešno i zato smo bili prinuđeni da počnemo da pravimo planove u vezi sa S-400”. U pojedinim zapadnim krugovima ovaj posao je viđen kao rusko preotimanje jednog od ključnih američkih saveznika. Turska je jedna od najvećih članica NATO, sa drugom najjačom armijom unutar alijanse, ali i izrazito bitnim geostrateškim položajem, jer se nalazi na maršruti novog kineskog „Puta svile“ i veza je između Evrope i Bliskog istoka, odnosno gasnih i naftnih koridora.

Inače, sistem S-400 obara sve leteće objekte – od aviona do balističkih i krstarećih projektila. Sistem istovremeno preuzima do 36 ciljeva, a domet pogodaka cilja iznosi do 400 kilometara na visini do 30 kilometara. Sistem “S-400 Trijumf” uveden je u Rusku armiju 2007. godine. Mada nema preciznih informacija, vojni stručnjaci procenjuju da jedna baterija S-400 košta 400 miliona dolara. To uključuje osam lansera, 112 raketa i komandnu jedinicu sa dva radarska i pomoćna vozila.