Susret članova dve vlade / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Razlog za povlačenje ambasadora iz Skoplja – glasanje za ulazak Kosova u Unesko?

Ministar inostranih poslova  Ivica Dačić je, nakon višečasovnog čekanja zvanične informacije iz Beograda o povlačenju osoblja ambasade iz Skoplja, za “Tanjug” izjavio da je to učinjeno “zbog pojačanog ofanzivnog obaveštajnog delovanja”.

“Zato što je nedvosmisleno ustanovljeno, sa jasnim dokazima, pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Republici Srbiji u celini i našoj amabsadi u čemu je svakako prisutan i strani faktor”, izjavio je Dačić. Šta to konkretno znači i ko je “strani faktor” Dačić nije precizirao, a to nije učinio ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić. “Ima tu naravno i rezličitog delovanja i mešanja i nekih drugih sila tako da naše je da se mi pripremimo i da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo i rekao bih naše delovanje od uticaja spoljnog faktora, ali i da zaštitimo sebe od uticaja svih spoljnih faktora”, rekao je Vučić. A kako je naglasio ministar Dačić, deo osoblja će biti vraćen u Skoplje sledeće nedelje, a ambasadorka Dušanka Divjak Tomić kasnije, posle svih konsultacija. “Nedvosmisleno želimo dobre odnose sa Makedonijom, ali naša je obaveza da zaštitimo naše interese. Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u Unesko, iako je svesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložiću predsedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, takođe, kao i oni oko Kosova u Unesko, ima u vidu poziciju EU”, kazao je Dačić.

A Vlada Makedonije je, pre nego što je objavljena zvanična izjava u Beogradu, istakla “da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU”. To je drugačiji stav od onog koji je u maju izneo premijer Zoran Zaev, kada je kazao da će Makedonija prilikom narednog glasanja u Unesko biti neutralna.

Predstavanici opozicije u Srbiji izrazili su protest zbog ovakvog poteza vlasti, pa je Demokratska stranka saopštila da je Srbija sebi “pucala u nogu “, dok je Vuk Jeremić, nekadašnji ministar spoljnih poslova, stav Beograda ocenio kao “diplomatski diletantizam”.