Foto: FoNet, Filip Stevanović

“Beta” i “FoNet” protestuju zbog Dačićeve odluke da izjavu da samo “Tanjugu”

Novinske agencije “Beta” i “FoNet” oštro protestuju zbog jučerašnje  diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo “Tanjugu”, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana.

Kako iz ovih agencija navode, na ovaj način drastično se narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je status odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom. Time su, napominje se, naročito pogođene druge novinske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona. Kako se ističe, bilo bi veoma loše ukoliko bi se ispostavilo da ovakav pristup prerasta u praksu. To bi značilo narušavanje slobode javne reči i slobode medija, a Srbija bi ponovo dobila medije koji su “ovlašćeni da objave” stav nekog organa javne vlasti, saopštavaju iz ovih agencija. One dodaju da se ovakav pristup lako pretvara u sredstvo pritiska, budući da organi javne vlasti, izborom kojem mediju saopštavaju stavove ili govore o važnim pitanjima od javnog interesa, iznuđuju njihovu “lojalnost”.

Podsetimo, prema pisanju sajta “Cenzolovka”, “Tanjug” je, iako zvanično ugašen još 31. oktobra 2015, pre dva meseca dobio novac od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čijem je čelu bila Ana Brnabić, sadašnja predsednica Vlade. Kako se ističe, Tanjug je dobio novac na konkursu čiji su uslovi bili zahtevni, takvi da nijedna druga agencija, kao što su “Beta” i “Fonet”, nije mogla da ih ispuni, niti je znala za njega.