Emanuel Makron / Foto: FoNet/AP

Pad rejtinga Emanuela Makrona

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja koje je napravila kompanija YouGov, popularnost francuskog predsednika Emanuela Makrona nakon 100 dana na funkciji pala je na samo 36 odsto. List “Vašington post” podseća da je 7. maja njegova popularnost bila na 66 odsto, a da se sada nalazi na sličnom nivou podrške koju ima Donald Tramp u SAD.

List prenosi izjavu Antonija Minitija, direktora istraživanja YouGov u Francuskoj, koji kaže da je ovoliki pad posledica “konvergencije elemenata”, i da je njegov tim izdvojio “postojanje percepcije predsednikovog nepoštovanja francuske vojske, relativno neiskustvo i nedostatak discipline poslanika njegove partije”.

Takođe, jedan od razloga pada popularnosti neki vide u političkom sistemu Francuske, gde predsednik ima široka ovlašćenja, pa tako sve zasluge idu njemu, ali i sva odgovornost.

“Vašington post” navodi da je Makronova ličnost razlog zbog koje mu je popularnost tako naglo opala – teško je davao intervjue, umesto kojih se odlučivao na dugačke govore u Versaju, istorijskom sedištu francuske apsolutne monarhije. To se nije dopalo medijima niti javnosti, pa je tako Makron nakon 100 dana na funkciji manje popularan od svih njegovih skorašnjih prethodnika – Olanda, Sarkozija i Širaka.

List navodi i da je Makron obećao da će povećati davanja za vojsku u 2018, a da se ipak odlučio da nastavi sa smanjivanjem vojnog budžeta – za milijardu dolara u 2017. godini (od ukupnog vojnog budžeta od 37 milijardi dolara). Ovo su, ocenjuje list, vojni zvaničnici videli kao “izdaju”.