Radnici Goše sa ministrom privrede / Foto: FoNet/Ministarstvo privrede

MUP nije zabranio protest radnika “Goše”

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u nedelju da radnicima “Goše” nije zabranjen protest ispred Vlade Srbije, koji je najavljen za 22. avgust.

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke Milan Vujačić je ranije izjavio da su im iz policijske uprave na Savskom vencu rekli “da su zakasnili” sa prijavom protesta, ali da će oni otići pred Vladu “po cenu da ih sve uhapse”.

Protest ispred Vlade je sledeći korak radnika “Goše”, koji su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Povodom ovog štrajka, Ministarstvo privrede saopštilo je u nedelju da je “veoma iznenađeno”, da “protesti radnika nisu rešenje”, te da je “rešenje je u pregovorima”.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je Vlada za “Gošu” “učinila više nego što je zakonski mogla, i da ne zna šta još može da uradi za tu privatnu kompaniju”.

Brnabić je podsetila da je “Goša” privatna fabrika, da je privatizovana 2007. godine, i da je 2012. godine prestala svaka obaveza vlade na nadzor i kontrolu, kao i da je Vlada između ostalog, isplatila svakom radniku ove fabrike po 60.000 dinara pomoći, a da su im zdravstvene knjižice overene do 30. septembra ove godine.

Ona nije pojasnila kako je bilo moguće da vlasnik godinama ne uplaćuje doprinose radnicima, a onda proda kompaniju i ode iz zemlje.

Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo. “Goša” zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra.