Ana Brnabić izlaže ekspoze nove Vlade Srbije / Foto: FoNet

Kreće “pumpanje” BDP-a

Iako je rast privrede Srbije u 2017. procenjen na 3 odsto, to se, gotovo izvesno, neće desiti, s obzirom da je rast u prva dva kvartala iznosio 1,2 i 1,3 odsto. Na ruku domaćoj privredi ne ide ni suša, zbog koje će – procene su mnogih – poljoprivreda imati gubitak od oko milijardu evra.

Zbog toga je predsednica vlade Ana Brnabić u nedelju izjavila da će projekti koji treba da počnu sledeće godine – početi tokom 2017: „Odmah može da krene realizacija projekata čišćenja kanala, odbrana od poplava… Da krenemo brže u infrastrukturne projekte poput železnica i puteva“, rekla je Brnabić, koja nizak rast objašnjava hladnom zimom i sušnim letom.

Brnabić je rekla da su ovi potezi mogući zato što u budžetu postoji suficit, ali nije govorila o alternativama za trošenje tog suficita.

Na istom poslu je i ministarka Zorana Mihajlović, koja je izjavila da je „razočarana“ dinamikom radova kineske kompanije „Šandong“ na Koridoru 11.

Kako piše list „Danas“, Srbija je sa ovogodišnjim rastom BDP-a ubedljivo najlošija u regionu. Sa druge strane, uprkos lošem prvom polugodištu, Narodna banka Srbije je ostala pri proceni da će na kraju godine rast BDP-a biti planiranih 3 odsto.

Podsetimo, Ana Brnabić je 2. avgusta rekla da će Vlada Srbije „u naredne dve nedelje izaći sa kratkoročnim merama koje će pozitivno uticati na brži rast bruto domaćeg proizvoda“.