Radomir Nikolić / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

NUNS: Poreski obveznici Kragujevca plaćaju dugove bivšeg vlasnika RTK

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je protestovalo povodom odluke vlasti Kragujevca da budžetski novac namenjen za projektno sufinansiranje javnog informisanja preusmeri Radio televiziji Kragujevac (RTK), devastiranoj medijskoj kući koja od kraja prošle godine ne emituje program.

Kako se ističe u saopštenju, Gradska uprava Kragujevca na čelu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem “tako nastavlja da krši Zakon o javnom informisanju i da ignoriše svoje obaveze prema javnom interesu i javnom informisanju”. NUNS podseća da je kragujevačko Gradsko veće usvojilo Program rasporeda sredstava za finansiranje razvoja informisanja u 2017. godini, kojim je za usluge po ugovoru predviđeno 18 miliona dinara, a za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od dva miliona dinara, raspoređenih u korist RTK. Podseća se da je Ministarstvo privrede u januaru raskinulo ugovor o privatizaciji RTK sa Radoicom Milosavljevićem, koji je najveću regionalnu televiziju kupio u oktobru 2015. “Agonija RTK trajala je tokom cele prošle godine, Ministarstvo je Milosavljeviću dugo gledalo ‘kroz prste’ da bi konačno poništilo ugovor o kupoprodaji i ovu medijsku kuću vratilo u naručje bivšem osnivaču – Gradu. Ceo taj nezakonit vlasnički transfer obavljen je formalno 21. juna, a odluka je donesena uz saglasanost Vlade. Ugovorom o prenosu osnivačkih prava između grada Kragujevca i Ministarstva privrede, Grad je, pored osnivačkih prava, prihvatio i obaveze prema zaposlenima i poveriocima”, ističe se u saopštenju.

NUNS napominje da je mnogo pitanja povodom RTK na koja gradska i republička vlast treba javno da odgovore, a pre svega zašto dugovanja bivšeg privatnog vlasnika RTK namiruju poreski obveznici Kragujevca. Pored toga, NUNS postavlja pitanje i kako to da Kragujevac već treću godinu zaredom nema novca za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, što je njegova zakonska obaveza, a ima za subvencionisanje jedne medijske kuće koja ne emituje program. Zašto su drugi kragujevački mediji prepušteni sami sebi dok je televizija koju je napustila većina zaposlenih i kojoj je oduzeta i dozvola za emitovanje programa postala prioritetna briga države i, na kraju, kako je moguće da se aktom Vlade suspenduje Zakon o javnom informisanju, pita NUNS.