FoNet/TV FoNet

Srbija blokira Kosovo

Prema saznanjima „Novosti“, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem, poslao specijalne izaslanike koji su do 9. avgusta obišli 19 zemalja sa ciljem da lobiraju protiv učlanjenja Kosova u Unesko i druge organizacije.

“Novosti“ pišu da su izaslanici „dobili direktivu i da zvaničnicima zemalja koje posećuju uruče pisma predsednika Vučića, u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije u vezi sa statusom KiM i politika koju Beograd vodi u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta, zaštite ustavnog poretka i poštovanja principa međunarodnog prava.“

Dačić je izjavio da unutrašnji dijalog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo „nema za cilj priznanje Kosova“, da albanska strana „uopšte ne želi da priča o statusu Kosova i misli da je sve rešeno, da je Srbija nebitna“, dodavši da „ništa ne mogu da reše bez države Srbije“. I zaista, postavlja se pitanje čemu unutrašnji dijalog treba da posluži i kom pravcu će dalje teći pregovori između Beograda i Prištine, kada izgleda da su i jedna i druga strana ukopane na svojim osnovnim pozicijama.