Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Slučaj „Jajinci“ – školski primer lažne vesti

Novinarka nedeljnika „Vreme“ i članica Saveta za štampu govorila je o medijima u intervjuu za FoNet. Skrozza je rekla da je danas „vrlo teško razlučiti koje su vesti propaganda, a koje su čista informacija, jer smo na dnevnom nivou zasuti sa više lažnih, nego pravih vesti“.

„Čim imate tu simbiozu političke elite i medija, potpuno očekivan plod te simbioze jesu i lažne vesti“, rekla je Skrozza i dodala da su njene „omiljene lažne vesti“ one koje se tiču navodnih atentata i priprema za atentate na Aleksandra Vučića:

„Kada gledate neke dnevne novine u protekle dve godine, izgleda da je to čovek koji se sa smrtnom opasnošću suočava na dnevnom nivou i to po nekoliko puta. Ni za jednu od tih vesti mi nikada nismo čuli epilog, ni za jednu nismo čuli konkretno sa nekim dokazima ko stoji iza planiranja atentata. Podsećam na priču o oružju koje je nađeno u Jajincima. Nit’ znamo ko je to oružje ostavio, nit’ šta je sa tim oružjem bilo, ni za koga je bilo namenjeno, ništa, a sedam dana smo se bavili time kako je to pokušaj atentata na Vučića. To je tema od suštinskog državnog interesa, a epilog te vesti ne znamo, što je način da utvrdimo da je neka stvar školski primer lažne vesti.“