Foto: Pixabay.com

Hrvatska vraća takse na staro

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da vrati cenu fitosanitarne kontrole voća i povrća na 12 evra, nakon što ju je nedavno povećala na 270 evra. Izmene u hrvatskom Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli sa tržišnim standardima stupaju na snagu u petak, 11. avgusta.

Takođe, iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede stiglo je saopštenje da je sa susednim državama dogovoreno da od petka nema više trgovinskih blokada na granicama.

Ove uvećane takse pogađale su sve zemlje u regionu, a Srbija je uvela kontramere tako što je počela da uzorkuje svaki proizvod poreklom iz Hrvatske, što je znatno produžavalo vreme potrebno da roba uđe iz Hrvatske u Srbiju.

Kako prenosi N1, ovom odlukom ministarstva poljoprivrede zadovoljni su u hrvatskoj Gospodarskoj komori, uz napomenu da je ključno da se osigura dalji protok roba, međutim, nezadovoljni su poljoprivrednici. Kako je rekao Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, poljoprivrednici su očekivali da će pravilnik duže trajati, uz ocenu da je očito da „uvoznici i trgovci imaju većeg utjecaja na Vladu Hrvatske od poljoprivrednih proizvođača”.