Foto: Pixabay.com

KRIK: Viši sud odbija uvid u dokumentaciju o Stankoviću

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je da Viši sud u Beogradu deset meseci odbija da novinarima omogući uvid u dokumentaciju koja se odnosi na osuđenog kriminalca i vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen prošle godine.

U novembru prošle godine novinari KRIK tražili su od suda da im dozvoli uvid u dokumenta iz istrage i suđenja protiv Stankovića. Postupak je okončan 2013, kada je presuda kojom je Stanković osuđen na pet i po godina zatvora zbog organizovanja prodaje droge, postala pravosnažna. Viši sud u Beogradu odbio je ovaj zahtev, uz obrazloženje da se u dokumentima nalaze podaci o maloletnicima i da sud nema mogućnosti da ih sakrije. Novinari su se žalili Povereniku za informacije od javnog značaja, koji je doneo rešenje u njihovu korist o koje se sud oglušio. Poverenik je rešenjima izrekao kazne od ukupno 200.000 dinara, međutim, sud i dalje nije obelodanio dokumenta. Krajem juna, podseća KRIK, Poverenik je upotrebio poslednju zakonsku meru koja mu je na raspolaganju – obratio se Vladi Srbije da obezbedi da se postupi po njegovom rešenju, ali Vlada još nije reagovala.

Inače, Aleksandar Stanković ubijen je u oktobru prošle godine ispred Centralnog zatvora u Beogradu, u trenutku kada je trebalo je da bude u zatvoru. Presuda kojom je kao organizator grupe koja je prodavala drogu osuđen na pet i po godina zatvora postala je pravosnažna 2013. godine, a Stanković je tri godine odlagao odlazak u zatvor, uz izgovor da mu je zdravlje narušeno. Istovremeno, navodi KRIK, Stanković se slobodno kretao, odlazio na utakmice, obezbeđivao članove uprave Partizana i učestvovao u tučama. Novinari KRIK-a prošlog meseca otkrili su da je član Stankovićeve ekipe jedan od nasilnika koji su davili i maltretirali građane i novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.