Sergej Lavrov / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Lavrov posle susreta s Tilersonom: SAD spremne na dijalog

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je juče da je sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom razgovarao o uspostavljanju saradnje u oblasti sajber-bezbednosti, kao i u problemu Severne Koreje i drugim pitanjima.

Sastanak organizovan na marginama godišnjeg foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) bio je prvi susret šefova diplomatija dve zemlje od kada su SAD uvele nove sankcije Rusiji. I dok Tilerson ni po završetku sastanka nije komentarisao razgovor s ruskim kolegom, Lavrov je kazao da ga je američki državni sekretar pitao kako će Rusija odgovoriti na nove sankcije. “Najviše ga su zanimale… pojedinosti odluka koje smo nevoljno doneli kao odgovor na zakon o protivruskim sankcijama”, rekao je Lavrov. “Primetili smo spremnost naših američkih kolega da se nastavi dijalog. Mislim da za to nema alternative”, rekao je Lavrov nakon, kako je kazao, dugog sastanka sa Tilersonom.

Ruski ministar je najavio i da će se specijalni američki predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker uskoro sastati s visokim pomoćnikom ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladislavom Surkovim.