Foto: Pixabay.com

Suša (ne)će uticati na prehrambenu sigurnost građana

Poljoprivredni stručnjaci procenjuju da će domaća poljoprivreda zbog suše pretrpeti štetu od najmanje pola milijarde evra, međutim Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da umanjenje proizvodnje ratarskih kultura izazvano sušom neće uticati na prehrambenu sigurnost građana.

“Manji prinosi suncokreta i soje u ovoj sušnoj godini biće nadoknađeni većim zasejanim površinama, a manji prinosi kukuruza relativno visokim prelaznim zalihama od oko 1,3 miliona tona”, rečeno je agenciji “Beta” u Ministarstvu. Kako se ističe, tačan procenat umanjenja roda biće poznat nakon tropskih vrućina, a on će zavisiti i od rasporeda lokalnih padavina u prethodnom periodu. S druge strane, direktor udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković izjavio je za “Betu” da je suša katastrofalno umanjila rod kukuruza, za čak 40 odsto, pa će ove godine biti oko 4,4 miliona tona, što je za 3,5 miliona tona manje nego lane. “Samo na kukuruzu šteta iznosi 525 miliona evra koje poljoprivrednici neće dobiti”, rekao je on i dodao da je šteta i veća, jer pored ostalih gube izvoznici, prevoznici i drugi u lancu. Spas za domaći poljoprivredni bilans, prema njegovim rečima, predstavlja rekordan prošlogodišnji rod koji je obezbedio prelazne zalihe kukuruza od 1,2 miliona tona, što će i uz manji rod podmiriti domaće potrebe, a biće ga i za izvoz. Saković je podsetio da suša nije uticala na pšenicu, koja je požnjevena pre tropskih žega, kao i da je najmanje posledice ostavila na suncokret, posejan na oko 200.000 hektara, koji će imati 10 odsto manji rod.

Saković smatra da poljoprivrednici, ali i država, što pre moraju da prihvate činjenicu da su klimatske promene uveliko pogodile Srbije, zbog čega prilagođavanje agrotehničkih mera i navodnjavanje moraju da budu prioritet.