Junker sa Vučićem / Foto: FoNet/TV FoNet

Junker: Nisam za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da nije za skori ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali da te zemlje moraju da imaju evropsku perspektivu zbog stabilnosti regiona.

“Nisam za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU. Ali, ako oduzmete evropsku pespektivu, opet ćemo proći kroz ono što smo iskusili 1990-ih”, rekao je Junker za “Politiko”. On je istakao da kada bi bilo tačno da se EU raspada, kako tvrdi predsednik SAD Donald Trump, “Zapadni Balkan bi izgubio evropsku perspektivu”. “U tom smislu, stabilnost EU je preduslov da Balkan ne bude opet u ratu. Nadam se da to Tramp razume”, kazao je predsednik Evropske komisije. On je naveo da je EU, uprkos “izazovnoj godini“, raspoložena da se nosi sa svim problemima koji joj stanu na put – uključujući Bregzit i Trampa. Junker je kazao i da je svestan da se Evropa suočava sa problemima, kao što su Poljska i Mađarska, koje odbijaju da prihvate migrante pod pravilima EU. Za premijera Mađarske Viktora Orbana navodi da se “sastaju i razgovaraju regularno iako to nije uvek propraćeno javno”. “Ne želim da izgubimo Mađarsku“, rekao je Junker, ali takve reči nije imao i za Poljsku. Za pregovore sa Turskom rekao je da oni ne bi trebalo da budu zaustavljeni, makar na papiru.

Podsetimo, Junker je još u martu upozorio potpredsednika SAD Majka Pensa da će na Zapadnom Balkanu izbiti još jedan rat ako se EU raspadne, a “to će biti i rezultat Donalda Trampa i njegovog ohrabrivanja zemalja članica da napuste Uniju nakon Bregzita”.