Foto: Pixabay.com

Hrvatska smatra da povećanje takse nije preterano

Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske za “Politiku”.

Kako navode u tom ministarstvu, ovde nije reč o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje, po mišljenju Hrvatske, “uopšte nisu preterane”. “Detaljna kontrola na granicama košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000  kuna (270 evra) ne ocenjujemo preteranom u poređenju s drugim državama članicama”, ističu u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede. Tvrde da nije reč o diskriminaciji robe i trgovaca koji dolaze iz susednih zemalja i dodaju da se u ovom propisu ništa nije menjalo u sistemu kontrole koji je uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU. Hrvatska ovakvu odluku pravda, kako kažu, isključivo zaštitom potrošača zbog čega je i donet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima. Prema njihovim podacima, od 15. jula, od kada se primenjuje ovaj Pravilnik, na graničnim prelazima je pregledano 1.300 tona voća i povrća i samo su tri pošiljke bile neusklađene sa tržišnim standardima – lubenice iz Crne Gore i Albanije i oko sedam tona paprike iz Srbije, koja je vraćena na zahtev stranke.

Podsetimo, Srbija je zajedno sa zemljama regiona, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom uputila dopis EK, u kome se ističe da uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. Samit ovih zemalja povodom odluke Hrvatske biće održan u ponedeljak u Sarajevu.