Brisel / Foto: Pixabay.com

EU između Rusije i SAD: Ne želimo trgovinski rat

Evropska unija je sankcijama SAD Rusiji naterana da uzvrati odmazdom koja može teško da pogodi američke trgovinske interese.

Kako ističe dopisnik agencije “Beta” iz Brisela, američki Kongres je sankcijama Moskvi narušio međunarodno pravo i “van američke teritorije” direktno udario po interesima evropskih firmi. Kongresmeni u Vašingtonu time su potisli evropske kompanije prvenstveno sa strategijskog energetskog tržišta u Evropi s jasnim ciljem da tu otvore prostor za nimalo trgovinski pošten plasman američkog skupljeg gasa iz uljnih škriljaca. Zasad Evropska komisija (EK) čeka da li će, a što se očekuje, odluku Kongresa o sankcijama “Rusiji i Evropi” potvrditi i Bela kuća, ali zvaničnici u EK kažu da se uveliko pripremaju oštre uzvratne mere SAD. “Nemačka i Francuska su zatražile od Evropske komisije da što pre pripremi mere kojima će se uzvratiti na odluku američkog Kongresa da kažnjava evropske firme koje rade s ruskim firmama na više sektora. A tu je najvažnija energetika i posebno moćni gasovod Severni tok 2 kojim ruski gas treba da se doprema ispod Baltičkog mora u Nemačku, a čemu se oštro protive Poljska, baltičke i još neke članice EU na istoku Evrope”, navodi se u tekstu.  Nemačka ministarka ekonomije Brigite Zipris je, slično porukama vlade u Parizu, izjavila da “EU ne želi trgovinski rat, ali je veoma važno da EK sagleda uzvratne mere”.

U osvrtima medija i analitičkih centara u EU otvoreno se govori o pretnji “trgovinskog rata EU-SAD”, jer iako je američki Kongres u rezoluciji o sankcijama nastojao da smiri Evropljane porukom da SAD “žele da u tome sarađuju s evropskim prijateljima i saveznicima”, većina članica EU u tome vide samo prazno slovo na papiru i navode nameru Vašingtona da, pored ostalog, uvede dodatne carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma. U komentarima se navode izjave zvaničnika EK da, ako predsednik SAD Donald Tramp, koji ima velike planove za trgovinske sporazume s Velikom Britanijom kad ona izađe iz EU, želi trgovinski rat s EU, onda će Brisel u to ući s velikom odlučnošću.