Foto: FoNet, Dragan Antonić

Putin: Rusija će odgovoriti na drskost SAD posle novih sankcija

Rusija će odgovoriti na “drskost” SAD čiji je Kongres usvojio zakon o jačanju ekonomskih sankcija Rusiji, upozorio je juče ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da je takav potez za žaljenje, nazvavši ga “ekstremno ciničnim”, ali i dodao da još ostaje da se odredi kakav će biti ruski odgovor. “Ponašamo se vrlo rezervisano, strpljivo, ali u određenom trenutku treba da odgovorimo, jer je nemoguće neograničeno tolerisati drskost prema našoj zemlji”, kazao je Putin, ističući da će odgovor na američke sankcije zavisiti od konačnog teksta predloga zakona o kome se sada vodi debata u Senatu. ”Još nismo videli konačnu verziju, tako da zasad o ovom pitanju nemamo konačan stav. Ali vidimo da nas već duže vreme pokušavaju da provociraju — čas nam proteruju diplomate bez obrazloženja, čas uzimaju diplomatsku imovinu, što se ne uklapa ni u kakve okvire, jer je u suprotnosti sa osnovnim normama međunarodnog prava, diplomatskim odnosima“, istakao je Putin. On je kazao da istraga Vašingtona o „mešanju Rusije“ u izbore govori o porastu antiruske histerije u zemlji i unutrašnjoj političkoj borbi. Kako je napomenuo, Rusija i SAD mogle bi zajedno efikasnije da rešavaju međunarodna pitanja i bore se protiv terorizma.

Podsetimo, donji dom američkog Kongresa usvojio je zakon o uvođenju novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, koji treba da odobri Senat. Deo zakona koji se odnosi na Rusiju treba da kazni Moskvu zbog njenog uplitanja u predsedničku kampanju prošle godine.