Žan Klod Junker / Foto: FoNet/EU foto

EU protiv novih američkih sankcija Rusiji

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je da se hitno razgovara o mogućem odgovoru EU u slučaju da SAD, bez obzira na primedbe Brisela, uvede nove sankcije Rusiji, piše “Fajnenšel tajms“.

Dokument koji je pripremljen za sustrašnji sastanak Evropske komisije, u koji je “Fajnenšel tajms“ (FT) imao uvid, predstavlja nekoliko odgovora. Junker je pozvao da se hitno razmotre moguće akcije Brisela u slučaju da se evropske energetske i druge kompanije nađu na udaru sankcija o kojima se raspravlja u američkom Kongresu, navodi list. Brisel bi “trebalo da bude spreman da deluje u narednim danima“ ukoliko SAD preduzmu mere, “ne uzimajući u obzir zabrinutost EU“, navodi se u dokumentu EK i ističe  da “glavna pažnja“ Brisela treba da bude usmerena na traženje od američke administracije “javne ili pismene izjave“ da se nove sankcije neće primenjivati tako da utiču na interese EU. Druga opcija predviđa mogućnost proglašavanja akcija Vašingtona nevažećim na teritoriji EU, piše FT. Takođe se razmatra mogućnost preduzimanja odgovarajućih kontramera koje odgovaraju standardima STO.

Podsetimo, predstavnici Republikanske i Demokratske stranke objavili su 23. jula da su se dogovorili o „širokom paketu sankcija prema Rusiji“, koje će biti uvedene zbog mešanja te zemlje u američke predsedničke izbore, kao i ruske vojne agresije u Ukrajini i Siriji. Zakon koji će danas biti na glasanju u Predstavničkom domu Kongresa, obuhvata i ekonomske kazne Iranu i Severnoj Koreji.