Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šabić: Loš rad predsednice Skupštine

„Sva je prilika da se spinovanjem nekakvih političkih ambicija Poverenika i imputacijama da se Poverenik bavi politikom, iako se bavi striktno svojim poslom, pažnja skreće sa onoga što je zaslužuje, a to je način na koji se vodi skupština, način na koji sama predsednica to radi“, izjavio je Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u intervjuu FoNetu.

On je za emisiju „Bez rukavica“ naglasio da je sadašnje stanje kulminacija lošeg odnosa prema nezavisnim telima, ali i da ranije garniture nisu imale iskren i korektan odnos. „Sve naše stranke imaju snažan senzibilitet prema transparentnosti, prema borbi protiv korupcije, prema pravima javnosti i građana – kad su u opoziciji. Kad dođu na vlast, to se sve menja. Tako se menja i odnos prema nezavisnim telima.“, rekao je Šabić.

Šabić je podsetio da je – dobrim delom zaslugom Maje Gojković – Srbija u jednom trenutku ostala bez Agencije za borbu protiv korupcije, bez Saveta za borbu protiv korupcije i bez Fiskalnog saveta. „Da li znate da se u toj Skupštini već treću godinu – dakle, od kad je ona predsednik – ne razmatra na plenumu izveštaj nijednog nezavisnog kontrolnog tela, iako je to zakonska poslanička obaveza? Je li normalno da onaj ko donosi zakone, krši zakone?“, upitao je Šabić, dodavši da nema nameru da podnese ostavku, a da će saradnja sa novim ombudsmanom biti moguća samo ako Ustav, zakon i zaštita ljudskih prava imaju „prioritet u odnosu na politički voluntarizam“.