Jaroslav Kačinjski / Foto: FoNet/AP

Poljska: Oba doma usvojila sporni zakon o Vrhovnom sudu

Nakon što je prošle nedelje donji dom poljskog parlamenta (Sejm) usvojio sporni zakon o reformi Vrhovnog suda, u subotu rano ujutru isto je učinio i gornji dom (Senat).

Zakon, po kome vlada može da zameni svakog člana Vrhovnog suda po svom izboru, predlog je vladajuće stranke Pravo i pravda, a prema mišljenjima kritičara, reč je o podrivanju principa podele vlasti na izvršnu i pravosudnu, preneo je Rojters.

Predlog zakona naišao je na brojna upozorenja iz Evropske unije i SAD, a usvajanje zakona su pratile masovne demonstracije u Varšavi – jedne od najvećih od kako je na vlast došla konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog.

Nekadašnji poljski premijer, a sada predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je reč o „negiranju evropskih vrednosti i standarda… koji rizikuju našu reputaciju”, te da ovakve odluke Poljsku vraćaju politički „unazad i na istok“.

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa je ocenio da je zemlja „blizu građanskog rata“, a Evropska komisija (EK) je zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, koja bi mogla da ima „veoma negativan uticaj“ na nezavisnost sudova.

EK je navela da u protivnom Poljsku očekuje disciplinska mera već tokom nedelje, no vlast Jaroslava Kačinjskog računa na veto Mađarske, koji bi sprečio najavljeno oduzimanje prava glasa Poljske u EU i izbacivanje iz evropskih fondova od 2021. godine.