Vučić u FCA / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Radnici “Fijata” pisali Vučiću, štrajk i u “Gorenju”

Radnici fabrike “Fijat Krajsler automobili Srbija” (FCA) juče su, nakon protestne šetnje do Skupštine grada Kragujevca, gradonačelniku Radomiru Nikoliću predali zahtev da se u rešavanje problema u tom preduzeću uključi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi građani ove države koji smo ispunili sve obaveze prema državi očekujemo od nje da bude na našoj strani i da stranog poslodavca natera da poštuje naš zakon i pristupi pregovorima u cilju obezbeđivanja uslova za rad i zaradu, pristojnu za život”, navodi se u pismu. U protestnoj šetnji bili su radnici druge smene dok zaposleni u prvoj štrajkuju na svojim radnim mestima. Ministаrstvo privrede predložilo je predstаvnicimа sindikаtа FCA potpisivаnje protokolа koje bi omogućilo početak pregovorа rаdnikа i rukovodstvа fabrike, već u ponedeljаk. Dodaje se da bi početаk rаzgovorа znаčio sprečаvаnje dаljih negаtivnih posledicа obustаve rаdа, jer, kako ukazuju iz Ministarstva, nаstаvаk proizvodnje “predstаvljа nаjbolje rešenje zа svаkog rаdnikа ‘Fijаtа’, zа Krаgujevаc i celu Srbiju”.

A radnici fabrike “Gorenje” u Valjevu juče nisu prihvatili ponudu poslovodstva po kojoj bi zarade bile povećane od 426 dinara do 3.000 dinara, uz 2.000 dinara za topli obrok, dok bi najniža zarada iznosila 34.000 dinara. Radnici su ostali pri zahtevu da povećanje zarade u proizvodnji bude 5.000 dinara, uz dodatak za topli obrok. Jedan od direktora “Gorenja” Simon Kumer predložio je radnicima da prihvate ponudu koja je “danas na stolu” i naveo da se, ukoliko ne prihvate zahteve poslovodstva i ukoliko socijalni dijalog u utorak ne donese obostrano prihvatljivo rešenje, može razmatrati i mogućnost da slovenačka kompanija napusti Valjevo.Na ovo su reagovali zaposleni uz povike: “Dosta ucenjivanja, idite ako vam je ovde loše!”. Ovo je prvi štrajk u valjevskoj fabrici koja zapošljava 1.470 radnika, sa prosečnim zaradama u proizvodnji od 300 do 500 evra.