Foto: FoNet/MUP Srbije

“Potvrđeno da je Trampov tim dobijao informacije iz Rusije”

Sin predsednika SAD Donald Tramp junior obelodanio je prepisku između njega i posrednika koji mu je obećao pomoć ruske strane u dobijanju informacija koje su nepovoljne za Hilari Klinton.

Kako ističe “Njujork tajms”, ruska pomoć Trampu u dobijanju izbora nije mogla biti očiglednija, jer je jedan njegov bivši poslovni saradnik eksplicitno u korespodenciji sa Trampovim sinom napisao da pomoć dolazi iz Kremlja. “Ovo su očigledno izuzetno osetljive informacije, ali treba imati na umu da delom dolaze od ruskih vlasti kao podrška gospodinu Trampu“, napisao je u mejlu Trampovom sinu bivši britanski tabloidni novinar Rob Goldston. Tramp junior objavio je na svom Tviter nalogu seriju mejlova koje je u junu prošle godine razmenio s Goldstounom, koji mu je pomogao u zakazivanju sastanka s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom. Iz prepiske se vidi da su sastanak organizovali trgovac nekretninama Aras Agarlov i njegov sin, pop pevač Emin Agarlov. Prema Goldstounovim navodima u mejlovima, glavni ruski tužilac se ponudio da preko Arasa Agarlova obezbedi Trampovom izbornom štabu informacije o Hilari Klinton.

Nakon ovoga, američki predsednik je na Tviteru napisao: “Moj sin Donald je sinoć uradio dobru stvar. Bio je otvoren, transparentan i nevin. Ovo je najveći lov na veštice u političkoj istoriji. Tužno”. Advokat predsednika SAD Džej Sekulov rekao je da Trampov sin nije prekršio nijedan zakon, ističući da je predsednik “tek nedavno” saznao za mejl prepisku svog sina. A portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva nije imala kontakt sa Agarlovim, kao i da nema nikakve veze sa advokaticom koja je Trampu Junioru navodno ponudila kompromitujuće informacije.